Klaverweide

Klaverweide

Klaverweide is een woonproject voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Het bevindt zich midden in De Draai, een nieuwbouwlocatie in Heerhugowaard. De kleinschalige architectuur sluit met haar baksteen en dakpannen aan bij omliggende bebouwing en heeft een open en toegankelijke uitstraling. De kinderen zijn zo onderdeel van de wijk.

Verdeeld over vier woongroepen met een eigen woonkamer, keuken en snoezel badkamer is er plaats voor 16 kinderen. Ieder kind heeft een zelfstandige ruimte tot zijn beschikking om zich terug te trekken, bestaande uit een woondeel, slaapdeel, badkamer, berging en pantry. De keuze voor zowel persoonlijke als gezamenlijke ruimtes sluit aan bij het zorgconcept van Stichting Esdégé-Reigersdaal dat naast veiligheid tevens mogelijkheden wil bieden tot (sociale) ontwikkeling.

Het gebouw heeft met haar H-vorm twee gezichten. Aan de buitenkant bevinden zich de individuele tuinen, aan de binnenkant de patio’s en de gemeenschappelijke entree. De appartementen hebben ieder ook nog een eigen deur. Niet als voordeur voor de kinderen zelf, maar voor de ouders wanneer ze met hun kind samen willen zijn.

De heldere plattegrond geeft structuur aan de dagelijkse processen. Tussen de verticale lijnen van de ‘H’ kan voor de deur gespeeld worden. De lange zichtlijnen geven nooit een benauwd, maar juist een ruimtelijk gevoel. Ook de gezamenlijke binnenruimtes zijn breed opgezet en door de vele ramen rondom is er de gehele dag zonlicht in de ruimtes. De binnenhofjes verbinden en geven een gemeenschappelijk gevoel.