Hooft

Hooftstraat Alkmaar

Het overgrote deel van de ‘Vogelaarswijk’ in Alkmaar is in het voorbije jaar gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Als allereerste project verrijst Hooftstraat, een woningproject met een lengte van tweehonderd meter. Wij hebben het gestrekte woonblok ook als een ‘straat’ ontworpen: zijstart met twee woonlagen en eindigt met vier, zo markeert zij het aldaar gelegen plein met een hoogteaccent. Het woonblok omvat sociale woningen en een Oranje Huis, een Blijf-van-mijn-lijf-huis.

Het ontwerp voor de woningbouw is krachtig zonder opzichtig te zijn. De Hooftstraat bevat een grote mate van levendigheid, sculpturaliteit en diepte. Het ontwerp is een volumespel: de begane grond heeft een teruggelegen voorgevel waardoor een arcade ontstaat, aan deze zijde is ook de eetkeuken gesitueerd. Hierdoor ontstaat een privé plek buiten aan de straatzijde waar bewoners van de zon en een maaltijd kunnen genieten. De voorgevel van het hoofdvolume strekt zich met regelmaat uit naar de derde verdieping en omvat een extra volume. De bovenste woonlaag is wederom teruggelegd. Traditionele dakpannen bekleden de rechtopstaande dakgevel, sparingen vormen loggia’s en balkons.