PC Hooft

PC - Hooftstraat

In het luwe deel van de hoofdstedelijke PC Hooftstraat heeft de sloop van een oud gebouw een hiaat gecreëerd, waardoor het Vondelpark op deze plek tijdelijk één is met de exclusieve winkelstraat. Het nieuwe exclusieve appartementen blok op deze vacante binnenstedelijke plek bevat vier appartementen met flexibele plattegronden. 

De oorspronkelijke bebouwing van twee panden op deze plek is ook in de nieuwbouw leesbaar. Een klassiek en herkenbaar ritme van horizontale en verticale lijnen vormt de basis voor de open en gesloten geveldelen. Het gebouw voegt zich in het stedelijk weefsel en de ritmiek van de straatwand, zonder de 19e-eeuwse detaillering te herhalen.

De gevel is gematerialiseerd in lichte Portugese kalksteen banden en vlakken en warmrode lange Deense bakstenen, gestapeld tot penanten. De natuursteen dorpels krommen subtiel buiten het gevel-vlak en ook de gootlijst kent een licht getrapte detaillering. De kozijnen van de staande raamopeningen liggen verdiept. De neggen worden voorzien van houten louvre-luiken. Voor de kozijnen komen verfijnde messing hekwerken, dof uitgevoerd, en ook de entreedeur is vermessingd. De dakkapellen lopen vanuit de onderbouw door qua belijning en zijn ook bekleed met natuursteen.

Natuursteen leien en zinken randen vormen de afwerking van het schuine dak. De zorgvuldige opbouw van materialen en verhoudingen geven het woongebouw aan de PC Hooftstraat dezelfde omvang en grandeur als de panden in de winkelstraat.

De achterkant maakt deel uit van de zoom rondom het Vondelpark; hier komt de openheid van de gevel tot uiting in de fraai uitkragende balkons over de volledige breedte van de gevel en de strak vormgegeven serres met zicht op het Vondelpark.