Bergen

Bergen

Woonhuis Bergen is schilderachtig gelegen aan de rand van het bos. Op het kavel stond voordien een klein huis. Het mocht afgebroken worden op voorwaarde dat het nieuwe volume niet groter en hoger zou zijn dan de oorspronkelijke bebouwing.

Binnen de bescheiden kavelafmeting hebben wij een woning ontworpen die zorgvuldig in de plek is ingebed en door zijn labyrintische kwaliteiten een groot gevoel van ruimte creëert. Het woonhuis vouwt zich in een u-vorm met de open kant naar de beboste achterkant van het kavel.

Door vervolgens het vloerniveau van het woonhuis te verhogen ten opzichte van het straatpeil ontstaat ruimte onder de woning voor een carport die de gemeente niet tot het bouwvolume rekent. Daarnaast loopt het dakvlak van de nieuwbouw geleidelijk omhoog – vanaf de straat onopvallend stoort deze het aangezicht niet. In het bijgebouw ter linkerzijde van de u-vorm is het dak het hoogst en klimt het steilst. De bouwbepaling keurt dit goed omdat een bijgebouw in tegenstelling tot de rest geen maximale bouwhoogte kent. Het maaiveld van kavel daalt naar achteren waardoor precies ter hoogte van het bijgebouw ruimte voor een extra verdieping wordt gecreëerd.

De vijftien meter brede wit gestuukte voorgevel staat stevig op een zwartbakstenen basement. Een ranke stalen brug spant zich tot het entreeportaal dat recht boven de verdiepte carport is gesitueerd. De uitvoering van de vloer in transparante stalen roosters laat de dubbele hoogte zien die door de plan opzet is mogelijk gemaakt.

De plafondbalken in het woonhuis liggen in het zicht waardoor de ruimte visueel hoger lijkt. Bij betreding van het woonhuis biedt de entreehal uitzicht op de intieme patio en de daarachter gelegen bosrand. De ruimten in de linkervleugel zijn onderling verbonden met grote houten schuifdeuren. Als deze openstaan zien de bewoners ook vandaar de voortuin en het bos. De achtergevel van de woonkamer bestaat uit een groot overhoeks glasvlak - de dakramen en de verborgen kozijn detaillering versterken het buitengevoel.

Alle meubels in de woning zijn door dezelfde meubelmaker ontworpen en stemmen af op het woningontwerp. De tuin is in nauw overleg met een bevriend landschapsarchitect tot een parkachtig landschap gemaakt.