Concertgebouwplein

Concertgebouwplein

Voor een particuliere opdrachtgever ontwierpen wij een nieuwe verdieping voor een hoekpand aan het Concertgebouwplein. De massieve nieuwbouw vormt een stoere en gedurfde toevoeging aan de klassieke 19e-eeuwse bouw. Dankzij overname van ritme en vormentaal lijken nieuw– en oudbouw in elkaar over te gaan, het contrast tussen bestaand en nieuw te vervagen en is de bestaande structuur herkenbaar in het nieuwe deel.

De nieuwe verdieping bestaat uit een appartement en heeft aan driezijden buitenruimten. Dankzij de plaatsing en teruglegging springt het penthouse vanaf de straat nauwelijks in het oog. De bestaande 19e-eeuwse gevelelementen gaan over in massieve kolommen die samen met de massieve balken een buitenstructuur vormen. Hierdoor ontstaat een geometrisch spel van ruimte en openheid. Het geheel heeft een open karakter en geeft tegelijkertijd voldoende beschutting aan de bewoners.

In het ontwerp zijn volop zichtassen vanuit het appartement naar de omgeving gecreëerd. Zo biedt een groot raam naar de straatzijde een prachtig uitzicht op het Concertgebouw, het Stedelijk Museum en het Museumplein.