Van Bree

Van Bree

Het gebouw Van Breestraat is in 1900 gebouwd als een remise voor de paardentrams in Amsterdam. De garage omvatte stallen voor de paarden en opslag voor de trams. In 1920 – de komst van de automobiel vervangt de functie van de paardentrams grotendeels – biedt het gebouw een onderdak aan een school voor vroedvrouwen. Nu is het een woonhuis met een hoogwaardige leefruimte.

Binnen de huidige functie hebben wij geprobeerd de karakteristieke elementen van deze geschiedenis in het zicht te houden. Niet alleen deconstructie, maar ook de voor een appartement een interieur dat met uitzonderlijke mate herinnert aan de paardenremise. Door een strakke en nauwgezet uitgewerkte detaillering krijgende traditionele materialen – natuursteen, hout en glas – die evenzo opnieuw zijn toegepast een hernieuwde draagwijdte.

Om aan de behoefte voor intimiteit te voorzien hebben wij verschillende dozen in de kamerbrede ruimte gesitueerd. Hierin bevinden zich de zogenoemde ‘natte’ functies en slaapkamer. Schuifdeuren houden de precieuze zichtassen over de volle huisbreedte intact. Deze ontwerpoplossing beantwoordt aan het verlangen van de opdrachtgever om zowel in een open en moderne ruimte te leven alsook in een knus cocon geschikt voor slechts één persoon.

Een gezeefdrukte glazen deur leidt de bezoeker vanuit de entree naar decentrale ruimte – de woonkamer die gelardeerd is met de bronzen sculpturale tafel van Studio Job en door John Pawson ontworpen keukenblokken. De woonruimte opent zich voorts naar de twee slaapkamers. Naar de andere kant tilt de vloer zich op naar het niveau van het zitgedeelte. Van daaruit betreedt men de tuin. Een beweegbare partitie scheidt de keuken van de studie waarin een door onszelf ontworpen bureau de blik van de gast vangt.

De bovenmatige diepte van Appartement Van Breestraat wordt geaccentueerd door de aanwezigheid van de originele houten constructiebalken – zij staan in dezelfde lijn als het houten wandmeubel enerzijds en de opeenvolging van losse dozen aan de andere kant. De subtiele en nauwkeurig gedetailleerde schuif-, draai- en pendeldeuren verdelen het open appartement in functionele kamers. De beide badkamers zijn uitgevoerd in dooraderd wit marmer met travertijn natuursteen op de verwarmde vloer. De tuin is door de oude raamopeningen te zien.